Ипотпал HP ProBook 4510s

Ипотпал HP Probook 4510s NX413EAОсновни данни

HP ProBook 4510s е последния модел бизнес ноутбук създаден да предостави значителна производителност на ниска цена и е насочен към малък и среден бизнес. Този ипотпал може да се намери в няколко модификации VC365ES, NA908EA, NX626EA и VC357ES, като тук моделите са подредени  от по-евтин към по-скъп.

Дори при най-евтиния вариант на HP ProBook 4510s няма да имаш проблеми с офис програми, браузване в Интернет,  гледане на филми с високо качество и по-стари игри.

Външен вид

Ипотпал HP ProBook 4510s лява страна

Цветовете са изчистени. След сваляне на лепенките лаптопа остава изцяло черен. Има и вариант с тъмночервен цвят. Тъй като този ипотпал е предназначен за бизнес цели е проектиран да предложи добър баланс от добри възможности и сигурност на ниска цена. По тази причина обикновено не се отличават с екстравагантен дизайн или изработка с цел да се намалят разходите за производство. На пръв поглед с тази клавиатура и изцяло черен цвят, много прилича на модела HP EliteBook 8530p, за съжаление приликите са само външни. Все пак конструкцията на лаптопа е достатъчно здрава, при натиск не поддава и можете спокойно да го носиш в чанта без да се страхуваш от повреда.

Екран и звук

Ипотпал HP Probook 4510s дясна страна

Дисплеят е 15.6 инча с разделителна способност от 1366×768 пиксела (720p HD Ready) при отношение на страните 16 към 9.  Представянето на цветовете е ярко, живо и с добър контраст. Среден показател за яркост от 250 cd/m², което по-скоро е добра стойност. Като минус може да се отбележи не добре направеното антирефлексно покритие, което прави използването на компютъра трудно в ярко осветена среда. Екрана може да се гледа под малък ъгъл. При изместване вляво или дясно до към 75 градуса спрямо централната ос, се вижда добре. При изместване на горе или на долу до към 45 градуса се вижда, след което цвета бързо избледнява.

По принцип HP правят добри високоговоритерли, но в този модел те са далеч от добрия звук. За гледане на клипове през уеб вършат работа, също така за изнасяне на презентация пред няколко души в стая, ще свърши работа, но при усилване докрая започват да изкривяват звука.

ПортовеИпотпал HP Probook 4510s предна страна

Всички необходими портове са налице. Има общо 4x USB 2.0 порта. От лявата страна 2x USB 2.0 порта, видео изход VGA, видео изход по новия стандарт HDMI, LAN за връзка с лан мрежа, 34mm Express Card, Kensington Lock за заключване. На предната част има аудио вход за микрофон и аудио изход за слушалки и четец на карти. Задната част няма портове, тук се вижда изпълнението на пантите. На дясната страна има 2 x USB 2.0, модем, оптично устройство DVD. Качеството на връзката с външен екран е похвално.

КомуникацииИпотпал HP Probook 4510s задна страна

При безжичните комуникации има – Bluetooth, безжичен връзка Wireless, LAN 802.11b/g/Draft-N – всичко, от което имаш нужда.

Шум на системата

Като недостатък може да се отбележи, че при максимално натоварване се чува  сравнително силен шум от вентилатора. В тиха стая това е доста дразнещо и сигурно ще искаш да се спасиш с музика.

ЗагряванеИпотпал HP Probook 4510s долна страна

При включен ипотпал, температурата в горната част на клавиатурата достига едва 32.8 градуса по Целзий, дори и след няколко часа. работа Долната страна се затопля повече, достигайки 42.8 градуса, което също е напълно приемливо, там има един-единствен вентилационен  отвор, което означава, че може да работи върху различни повърхности без притеснение, че ще се повреди системата му за охлаждане.

Батерия

Батерията издържа от час и половина до 4 часа в зависимост от натоварването.При минимално натоварване с изключен Wireless, намалена яркост на екрана и в режим на пестене на енергия – с две думи оставен включен ипотпал без да се работи с него, батерията ще издържи 4 – 4,5 часа, но при гледане на филм от DVD, батерията едва издържа дължината на филм от час и половина. Средно батерията издържа около 3 часа след пълно зареждане.

Описаните времена се отнасят за литиево-йонна батерия с 6 клетки.

Клавиатура и тъчпадКлавиатура на HP Probook 4510s

Благодарение на формата 16:9 на екрана, остава място за допълнителна клавиатура с цифри в дясната част, което предполагам ще се стори страхотно на хора, които работят и на друг настолен компютър.

Като недостатък може да се посочи покритието на клавиатурата и подложките за длани, което трябва редовно да се чисти, защото по него остават отпечатъци от пръсти.

Хубавото е, че между бутоните има достатъчно разстояние, което при бързо писане помага да се допускат по-малко грешки. Бутоните се натискат  удобно и реагират добре, с характерен звук.

Тъчпадът е чувствителен и приятен на допир. Той е изместен леко на ляво, за да е в центъра на основната клавиатура и да има достъп до цифровата клавиатура.

Софтуер

Операционна система Free DOS с драйвери за Windows XP и Windows Vista предоставени от HP. Специално внимание е обърнато на сигурността на системата.

Има специални приложения за защита на личната информация. Криптиране на информацията на твърдия диск, „заключване’ на хардуерни компоненти, които могат да компрометират информацията, пароли на различни нива, изтриване на файлове при нужда по такъв начин, че те не могат да бъдат възстановени по никакъв начин и други.

При някои от моделите има интересна екстра, която дава възможност да си прочетеш пощата, дори  при изключен  ипотпал –  натиска се бутона до бутона за захранването и приложението  бързо се стартира.  Така не се чака да се стартира операционната система и се пести доста време и живот на батерията.

Параметри

Една примерна конфигурация може да включва:

 • двуядрен процесор Intel Core2 Duo T6570 работещ на 2.10GHz, с 2MB кеш на второ ниво, 800MHz FSB
 • твърд диск 320GB, при 5400 оборота, SATA интерфейс със сензорна защита, изключваща твърдия диск при вибрации и пропадане
 • оперативна памет 4GB DDR2 на 800MHz
 • екран 15.6″ TFT стандарт HD Ready на 1366×768 точки, матов с икономична LED технология за по-реалистично изглеждащи цветове и отношение на страните 16:9
 • видео карта Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD с 64MB собствена и до 1340MB споделена памет
 • мрежова карта 10/100/1000 Ethernet controller
 • оптично устройство записващо DVD устройство  LightScribe
 • безжични връзки Bluetooth, Wireless LAN 802.11b/g/Draft-N
 • звукова карта HD Audio поддръжкa и стандарти стерео аудио портове за слушалки и микрофон
 • 2 мегапиксела камера и вграден микрофон
 • HDMI изход за свързване с LCD/Plasma телевизор
 • четец на карти Media Card Reader
 • 6-клетъчна литиево-йонна батерия
 • тегло 2.8 кг.
 • размери 3,2 см дебелина x 37.1 см дължина x 25см ширина

Кратко видео представяне на английски.

Обобщение

В заключение за този лаптоп може да се каже, че има добро съотношение цена/качество. Приблизителната цена е 1100 лв към октомври 2009 г.

Добра изработка за бизнес класа ипотпал. Има HDMI. Видеокартата се справя идеално с филми и прилично с някои игри.

Гаранцията сам си избираш колко време да е от 1 до 3 години, като цената се променя според срока.

Операционна система FreeDos, функция за бързо стартиране на приложение.

Автор: admin

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 5.7 от 10 звезди. (от 7 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: +2 (от 4 гласа)
Ипотпал HP ProBook 4510s, 5.7 out of 10 based on 7 ratings

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *