Лампи за растения – Цени и специфики при избора на такъв тип техника

Светлината е основният фактор за развитието на всякакъв тип земеделска или декоративна растителност.

С използването на лампа за растения е много по-лесно да отгледате здрав и качествен разсад, а използването на изкуствено осветление за растения възниква като ангажимент през зимните месеци.

За всеки е ясно, че чрез фитолампи, които се явяват като допълнителни осветителни тела, се регулира активно фотосинтезата. Въпреки това, налице са и множество други ползи, които възникват от използването на осветление за растения.

Необходими ли са лампите за отглеждане на растения?

Всички растения съдържат въглерод, който се генерира от въздуха и възлиза на около 40%. Неговото биологично асимилиране се реализира само с участието на светлината. Тя има оптимален спектър и определена интензивност, като те са различни за отделните видове растения.

Щом вземете за растенията си подходяща лампа, тя ще спомогне за:

Получаване на здрав разсад

През зимните месеци ще е абсолютно чудо ако отгледате разсад без лампа. Поради тази причина, изборът на подходящ модел лампа за оранжерията или стаята ви, ще съдейства за по-устойчив и здрав посадъчен материал.

Стайните цветя ще се развиват много по-добре ако имат допълнителна светлина, а по този начин те ще цъфтят обилно и ще увеличат листната си маса.

Стимулиране на цъфтежа и растежа

Без осигуряване на необходимото количество светлина, растенията ви ще удължат стъблата си, а това ще повлияе на образуването на нови пъпки и може да доведе до загуба на цветята. Този проблем се решава, когато за целта изберете лампа за растеж на растения, която ще спомогне израстването на здрави стебла и формирането на коренова система.

Какви цени на различните лампи може да очаквате?

В България има огромно разнообразие от лампи за отглеждане на растения, като повечето от тях са високотехнологични и икономични решения. Съвета ни е да заложите на специализиран магазин, какъвто е довереният гроу шоп GrowMall, в който може да намерите всичко за вашите растения, а и освен това да се допитате до експертите, които работят за тях. Освен че ще получите подробна информация за характеристиките им, изгодните за лампи за растения цени напълно ще ви допаднат.

Най-често клиентите свеждат избора си за осветление за отглеждане на растения на закрито до led лампите, флуоресцентните лампи и натриевите лампи за растения. Вида на растенията, размера на помещението и цената са основните фактори, които предопределят избора на градинарите и фермерите.

Лед лампа за растения

Лед лампите имат срок на експлоатация до 50 хил. часа, което ги прави по-надеждни, но и по-скъпи от останалите. Те са високоефективни и икономични, като със своя син и червен спектър те са известни, че не генерират много топлина, а всеки знае, че компактната лед лампа за растения е подходяща за всички сортове типове разсад.

Ценовият диапазон, в който варират сумите за светодиодни лампи, започва от около 100 лв и стига до 3 000 лв. в зависимост от използваните материали и броя на панелите.

Препоръчваме да обърнете внимание на следната статията, в която са дадени ценни съвети относно led лампите:

LED осветление за отглеждане на растения на закрито

CFL лампи за растения

Заради ултравиолетовия си спектър, CFL лампите са подходящ избор не само за разсад. С флуоресцентни лампи за растения ще бъдете сигурни, че си осигурявате ефективна лампа за растеж на растения, а също и за изобилен цъфтеж. Цената на моделите от този тип лампи варира между 15 и 500 лв.

HPS лампи за растения

Достойнствата на натриевите лампи се свеждат до осигуряване на равномерен светлинен поток, широк спектър и отлична ефективност. Този тип лампи излъчват оранжево-жълта светлина, която е важна за ранните и късните периоди от развитието на дадено растение. Натриеви лампи за растения ще намерите на изключително достъпни за лампа за растения цени, вариращи от 60 до 250 лв.

Лампа за растения Tomax, предлагана от гроу шоп GrowMall

Всеки интересуващ се градинар или опитен фермер ще се справи с отглеждане на растения на закрито, стига да разполага с правилното оборудване. Всичко се свежда до това да се направи правилна преценка след проведено проучване, в което поднесената информация, касаеща необходимото осветление за растения, ще даде насоки за избирането на подходящия тип лампи за растения. Ако следвате експертните препоръки за избор на лампа за цветя, то вие ще си гарантирате целогодишно здрави и добре развити посеви и растения.

Автор: Симеон Бонев

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0.0 от 10 звезди. (от 0 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *