Лечение на целулит

В една или друга степен, от целулит страдат близо 90% от жените. Отстраняването му не е лесно и ефектът може да е само временен. Съществуват обаче различни начини за лечение и за превенция.

Засегнатата кожа се нарича още „портокалова” заради струпаните трапчинки близо една до друга. Тя се наблюдава по корема, бедрата, седалищните части, а понякога и по гърдите, и по ръцете в зоната, близка до мишниците.

Появата на неестетичните образувания е резултат от изкривяването на съединителната тъкан, което се причинява от мастните натрупвания. Получават се видими деформации, приличащи на ивици. Тъй като при жените има вертикално разположение на мастните клетки и съединителната тъкан, образуванията се появяват по-често. При мъжете вероятността е по-малка заради кръстосаната структура на тъканта.

Кое провокира появата на „портокалова кожа”?

Възможните причини за наличието на целулит са хормоналният дисбаланс, затлъстяването и др. Сред най-честите от тях са:

  • нездравословно хранене, включващо много мазнини, сол и въглехидрати;
  • начин на живот – малко физическа активност и тютюнопушене;
  • наднормено тегло поради увеличаването на подкожните мазнини;
  • бременност.

Рискът от неприятните образувания се увеличава след навършване на 25 г. При хора с генетична предразположеност може да се появи и по-рано.

В периода на стареене също не е изключена появата на „портокалова кожа” и при слаби хора, а не само при хора с наднормено тегло.

Какви ефективни начини за премахване на целулит има?

Въпреки че не застрашава здравето, „портокаловата кожа” е неестетична и силно притеснява най-вече жените.

Днес са познати много начини и техники неприятният проблем да бъде отстранен. Освен за лечение, те могат да се прилагат и за превенция на целулит.

Упражнения

С помощта на упражнения се постига антицелулитен ефект по няколко начина: подпомага се изгарянето на мазнините, дренират се проблемните зони и се избягва хипотрофията на мускулите. Това може да е чрез аеробика, упражнения с тежести и такива, които ангажират мускулите в проблемните зони. 

Правилен хранителен режим

Добре е от менюто да бъдат изключени мазните храни и да се консумират повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, морски дарове, ядки и др. Диетите не трябва да са много строги, защото това може да попречи целулитните натрупвания да бъдат изгаряни приоритетно.

Масажна терапия

Локалните масажи също могат да са ефикасни срещу „портокаловата кожа”. При съчетаване с антицелулитна козметика те засилват кръвообращението, ускоряват липолизата и подобряват еластичността на тъканите. Механичен масаж може да бъде извършен с вендузи, скраб и др.

При прилагане на неинвазивни процедури със съвременни технологии целулитните образувания е възможно да бъдат дълготрайно изгладени.

BTL EMTONE

Уредът BTL EMTONE действа, съчетавайки монополярна радиочестота и силно фокусирани акустични вълни. Засегнатите тъкани се преизграждат и възстановяват.

Антицелулитна мезотерапия

Този вид мезотерапия се извършва, като се инжектира липолизиращ разтвор, съдържащ хиалуронова киселина, различни сапонини, кофеин и др. Неравностите се изглаждат и мастните натрупвания в зоната намаляват.

Лимфен дренаж

Подобен метод включва използване на уреда BTL LYMPHASTIM, с който се стимулира раздвижването на лимфата. Само след няколко процедури може да се постигне гладка кожа.

За да бъде премахната напълно „портокаловата кожа”, трябва време и прилагане на подходящи методи, препоръчани от дерматолог. Дългосрочни резултати могат да се постигнат с комбинирането на няколко техники, но превенцията е също толкова важна. 

 

Автор: Симеон Бонев

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0.0 от 10 звезди. (от 0 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *