GPS тракер – употреба и видове

Благодарение на развитието на комуникационните технологии днес, проследяването на хора и ценни предмети става много лесно. Системата за глобално позициониране позволява както на органите на реда и сигурността, така и на обикновения потребител да извършва проследяване на различни обекти, да осъществява спасителни операции или да прилага GPS за други цели.

Съвременният GPS тракер притежава възможности за подаване на сигнали през определени интервали, за запаметяване на изминат маршрут, както и опцията да изпращат данни до централизирана информационна база, като използват радио връзка, сателит или мобилна мрежа.

В смартфоните също е вградено проследяващо устройство, което отчита къде се намира апаратът, за да бъде открит, в случай на кражба или загуба.

Съществуват и други GPS проследяващи устройства, които се монтират на предмети, хора, животни и т.н. или отчитат показатели при някои спортове.

GPS тракер – кои са основните видове?

На пазара днес могат да се открият най-разнообразни системи за GPS проследяване, в зависимост от целите, предназначението и специфичните им функции.

За проследяване на обекти

Към тази група се отнасят компактните проследяващи устройства, които могат да се скрият почти навсякъде и да се използват за следене на автомобил, човек, домашен любимец, ценна пратка и др. През интернет можете да следите местоположението на проследявания обект чрез предаваните GPS данни.

Ако тракерът има функция за аудио мониторинг, ще можете да осъществявате и звуково проследяване. Настройките се правят лесно – през USB кабела на компютъра или чрез SMS. Ще получите SMS, ако наблюдаваният обект е напуснал периметъра. Маршрутът може да бъде наблюдаван и чрез мобилен телефон.

GPS тракерите от този тип работят и на GSM честоти за осигуряване на двупосочна връзка. Такива устройства са много издръжливи, предават данните с висока скорост и забележителна точност на местоположението. В описанието на всяко от тях е посочено за какви цели е подходящо.

За по-специфични нужди

Някои от GPS устройствата служат за указване на мястото, на което се намирате. Това може да включва както географски координати, така и височина и скорост. Разполагат с цифров часовник и възможност за запис на изминатото разстояние.

Те са GPS приемници, които можете да използвате, за да се позиционирате и да получите данни за следване на маршрут до зададена цел. Приемникът осигурява сателитна връзка и спътников сигнал.

Ако имате подходящ навигационен софтуер, инсталиран на устройството ви, ще разполагате с напълно функционална GPS навигация. Има такива, които могат да се свързват с USB, и други – с Bluetooth.

Многообразието от модерни GPS тракери е продиктувано от различните нужди на широкия потребител, от преследваните цели и спецификата на задачите.

Къде намира приложение съвременният GPS тракер?

Употребата на проследяващите устройства е широко разпространена в ежедневието от масовите потребители или за професионални нужди и по-специфични дейности. Приложението може да включва проследяване на:

  • дете, възрастен човек и др. лица с възможност за SOS известие;
  • превозни средства;
  • предметни пратки;
  • животни;
  • собствено позициониране при любителите на спортове като пешеходен туризъм, катерене и др.

Съобразете избора на система за GPS проследяване с потребностите си, като не забравяте да предвидите и необходими аксесоари като водоустойчива батерия, магнит за закрепване, захранващ кабел и др.

Автор: Симеон Бонев

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0.0 от 10 звезди. (от 0 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *