Предимствата на монитори втора употреба или защо този избор си заслужава

Мониторът е периферията, която ни позволява да виждаме картината, която се предава от компютъра. В него е работата ни, той може да бъде източник на приятни изживявания, през него комуникираме с близките си.

Като всеки друг продукт, мониторът също има определена цена, която обаче често е по-висока от предвидената. Тогава всеки се замисля дали спестените средства си заслужават, ако си закупи монитор втора употреба.

Какви употребявани монитори има?

Ако вече сте с нагласата да се позаинтересувате какви монитори втора употреба се предлагат, е добре да знаете, че има различни видове.

Обикновени монитори втора употреба

Продажбата им става в различни сайтове за електронна търговия от хора, които искат  да ги заменят с по-нови. Да си закупите от тези монитори втора ръка е рисковано, защото ще го получите без гаранция и само на доверие.

Върнати монитори втора употреба

Обикновено такива монитори се продават не от физически, а от сертифицирани юридически лица. Върнати са на търговеца или производителя поради различни причини, но независимо от това се подлагат на щателен преглед от компютърен техник. Прави се проверка за физически дефекти, инспектират се кабели, бутони и различни аксесоари. Следва тест за неработещи пиксели, износване на линии, недобре работеща подсветка и др.

Когато техническата проверка мине успешно, мониторът се почиства добре, записва се вече като ремонтиран и е готов за продажба с търговска гаранция.

Защо изборът на монитор втора употреба си заслужава?

Фактът, че можете да намерите евтини монитори втора употреба, не значи, че притежават по-ниска функционалност. С избора на монитори втора ръка някои от ползите за вас са следните:

  • Приемлива цена;
  • Доказано чрез техническа проверка качество;
  • Гаранция от специализирания търговец;
  • Възможност да откриете конкретен монитор, изтеглен от търговската мрежа;
  • (Почти) всички екстри, притежавани и от новите монитори.

Какъв монитор да изберете?

Когато избирате монитори втора ръка, критериите са същите като при избора на нов, в зависимост от това с каква цел ще го използвате.

Размерът на монитора се измерва диагонално и обикновено се изразява в инчове. По-големите монитори са и по-тежки, но ако сте дизайнер или геймър, ще ви е нужен по-голям екран.

За офис и домашна употреба

Ако сте средностатистически потребител, потърсете монитор с размер минимум 21 инча. В PCLife може да откриете среден клас 23-инчов монитор, който има минимална честота на опресняване от 60Hz. Подходящи са модели с VA или IPS матрица и с матово покритие.

За геймърски игри

За да бъде добро вашето преживяване, може да се спрете на монитор със средна големина с по-висока честота на опресняване, например 120 или 144Hz, вместо стандартните 60Hz.

Ако все пак решите да купувате от непроверен или случаен търговец, не рискувайте с монитор, който има тъмни области по екрана, видими щети по рамката, неработещи бутони и др.

Преди да закупите монитора се уверете, че той работи. Може да поискате кратко тестване, като отворите няколко сайта, пуснете кратко видео и т.н.

Имате шанс да се сдобиете с отлично работещ монитор втора употреба на реномирана марка и с безупречна функционалност, стига да направите информиран избор и да проявите повече бдителност при покупката.

Автор: Симеон Бонев

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0.0 от 10 звезди. (от 0 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *