Сглобяеми къщи – алтернатива на традиционното строителство

Да живееш в сглобяема къща, според част от традиционно мислещите хора, е екзотично решение. Но по света отдавна, а през последните години и в България, все повече ентусиасти избират този вариант за дом. Техните последователи растат, защото съвременните сглобяеми къщи се оказват модерна алтернатива на традиционното строителство и привлекателна възможност за собствено жилище.

Какво представляват сглобяемите къщи?

Набиращите все по-голяма популярност сглобяеми къщи се монтират чрез сух метод на строителство, т.е. готови модули, които наподобяват контейнери, се сглобяват в точно определена конфигурация. Така се оформя сградата – много бързо върху площадка, изградена предварително.

Тези олекотени конструкции са познати и като контейнерни къщи. Преносимостта им позволява да могат да се поставят навсякъде. Като гъвкаво и практично решение, а и с атрактивната си визия, те създават представа за модерен дом, съвсем различен от предлаганите варианти на традиционното строителство.

С кои предимства печелят почитатели сглобяемите къщи?

Хората, преодолели началната предубеденост за живот в дом от модулен тип, в последствие се убеждават в предимства на сглобяемото си жилище. Такива са:

Спестени разходи

Изборът да инвестирате в къща от модулен тип ще ви спести много средства, които бихте изразходвали за традиционна: за проектиране, за наемане на работници, за строителни материали и др. Предлаганите за сглобяеми къщи цени са изключително достъпни, като зависят от мястото за монтаж и дизайна.

Бързо изграждане

Ако решите да изберете традиционния начин на строителство, новият ви дом ще е готов за много по-дълго време, защото изграждането му е трудоемко и изисква повече ресурси. Затова пък сглобяемата къща – на един или на няколко етажа, ще бъде готова за много по-кратък срок, независимо от сезона. Ако е по-малка, може да отнеме до дни, а дори да я получите и за ден.

Гъвкави решения

Едно от големите предимства на сглобяемата къща е, че може многократно да бъде реконструирана. Това означава, че могат да се разместват, добавят или отнемат модули. Освен това, леката конструкция позволява лесното разглобяване и преместване на къщата на ново място.

С грижа за природата

Панелите на сглобяемите къщи се произвеждат в заводски условия при спазването на всички екологични стандарти. Те са безвредни за обитателите си, а при производството и по-късно при монтирането им генерираните отпадъци са много по-малко, което е тяхно преимущество по отношение опазване на природата.

Модерна визия

Сглобяемите къщи днес се предлагат в модерни архитектурни решения. Оборудвани са обикновено с кухненски бокс, душ, WC, имат подово покритие от теракот и ламиниран паркет и др. удобства. Къщата се доставя в готов вид с изградена електрическа инсталация и осветление. Може да си доплатите за веранда и други екстри, а ако искате къща по ваш дизайн, производителят ще се съобрази с изискванията ви.

Към предимствата на къщите от модулен тип трябва да се добавят и устойчивостта им на свлачища и земетресения, липсата на конденз и дългият срок на експлоатация. Удобни, функционални, евтини и енергоспестяващи, те могат да ви осигурят отлични условия за живот целогодишно и мобилност, особено важна в днешно време.

Автор: Симеон Бонев

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0.0 от 10 звезди. (от 0 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *