Ипотпал нетбук ASUS EEE PC 701

Почти веднага след като ги пуснаха на нашия пазар си купих един от първите от серията нетбук Asus EEE PC 701 (известен още като Eee PC 4G) след няколко месеца го продадох и си взех Asus EEE PC 900, с който съм и до днес.

Ипотпал нетбук Asus EEE PC 701 бялИнтересното е, че никога не са ме вълнували лаптопи и винаги съм предпочитал десктоп компютри, но този ASUS ме спечели много бързо.
Поради малките си размери 225 x 160 x 20-32 mm (размер на бележник) и тегло само 922 грама този ипотпал е доста удобен за пренасяне и използване за много и разнообразни задачи.
Може да се ползва еднакво успешно за развлечения и работа: слушане на музика и гледане на филми, игри, водене на тесктови и звукови записки, сърфиране из Интернет на всяко място, предлагащо точка за достъп (LAN или Wireless) и др.

EEE PC означава “Easy to Learn, Easy to Work, Easy to Play” – лесно за научаване, лесно за работа, лесно за игра”. В основната идея на EEE PC е създаването на изключително лесен за използване преносим компютър. Трябва да призная, че са се справили много добре. Наистина с компютъра могат да работят дори малки деца.

EEE PC е смесица от портативен MP3 плеър, джобен видеоплеър, PDA устройство, свръхлек ипотпал и дори игрова конзола за по-непретенциозни игри. Програми и игри които вървят на него има на следните връзки http://wiki.eeeuser.com/list:othersoftware и http://wiki.eeeuser.com/list:games Зеленият цвят означава “програмата тръгва без никакви проблеми”, жълтият означава “върви, но със забележки” например върви бавно и червения показва, че има проблеми или не тръгва.

Модел 701 има 900MHz Intel® Celeron M 353 от серията ULV (ултра-ниско захранващо напрежение), който при работа в режим на батерия понижава честотата си до 630 MHz. и така работи при много ниска консумация на батерията. След първото зареждане батерията наистина издържа повече от 3 часа и половина, при пълно натоварване. След няколко месеца издържаше по 3 часа след пълно зареждане. Това се дължи на по-малкия екран. За съжаление следващия модел ипотпал ASUS EEE PC 900 едва издържа по 2 часа и 20 минути. Зарядното за батерията е малко по-голямо от подобно за GSM апарат.
Оперативната памет стандартно е 512 MB, но може да бъде разширена до 2 GB чрез единичен SO-DIMM DDR2 модул. Използва съвсем нормална памет за мобилни системи.

Вместо стандартен за ипотпал HDD твърд диск, EEE PC 701 е снабден с 4GB SSD (Solid State Disk). Тази нова технология премахва нуждата от използване на механични части, поради което информацията е доста по-защитена от вибрации и това дава доста по-добро бързодействие и го прави изключително безшумен.

4 GB диск са крайно недостатъчно, като се има предвид че почти половината са заети от операционната система. За щастие има достатъчно USB портове и лично аз ползвам 8GB външна флаш памет. Всъщност от съображения за сигурност не държа никакви лични данни на компютъра. Един външен диск USB HDD, който се захранва през USB-то би било чудесно допълнение.

Екранът на EEE PC 701 е 7-инчов, с разделителна способност 800х480 точки и наистина има много добри визуални качества. Хората, които са свикнали с голям ипотпал в първия момент този екран им се струва много малък. Чрез наличния DSUB изход може да включите външен LCD дисплей с много по-големи размери.

Като недостатък може да се спомене дребните бутончета на клавиатурата, която не е за едри пръсти, но има 3 USB 2.0 изхода в които, когато го ползвам вкъщи включвам външна USB клавиатура и мишка и ми остава един свободен USB слот за фотоапарат или друго USB устройство, като например външен USB диск за разширяване на дисковото пространство или DVD-RW записващо устройство. По този начин си работя като с нормален десктоп компютър.

Моделът EEE PC 701 за разлика от предните модели EEE PC Surf имат вградена уеб камера 0.3 мегапиксела и микрофон и това ги прави много удобни за видео разговори през SkyИпотпал нетбук Asus EEE PC 701 черенpe.

Стандартно EEE PC се предлага с операционна система Xandros Linux, съдържаща в себе си предварително инсталирани голям брой полезни програми.
Допълнително може да се инсталират приложения от сайта на ASUS. Самото инсталиране е изключително опростено – не е нужно да отваряш сайта, просто стартираш Add/Remove Software и влизаш в една от основните категории програми Internet, Work, Learn или Play. Там автоматично се проверява на сайта и ако има ново приложение се показва името му и бутон [Install]. Поздравявам ASUS за това находчиво решение.

За хората, които държат на Windows ще кажа, че може да се инсталира WinXP. Виждал съм EEE PC с WinXP, но според мен така работи по-бавно.

За да се пусне кирилица се изтегля един zip файл от сайта на most и след това се инсталира през контролен панел.

Видео ревю на ипотпал нетбук ASUS EEE PC 701

Видео ревю на ипотпал нетбук ASUS EEE PC 701

Специално за жените ще кажа, че този модел се предлага в пет цвята: Pearl White,  Galaxy Black,  Blush Pink,  Lush Green,  Sky Blue 😉

Тази малка симпатична машинка на пръв поглед изглежда като детска играчка, но с ниската цена и високата функционалност направи сериозна революция на пазара. Много фирми след като видяха феноменалния успех на този ипотпал, започнаха да правят свои модели и вече има доста добри.

Автор: admin

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 8.4 от 10 звезди. (от 7 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: +1 (от 3 гласа)
Ипотпал нетбук ASUS EEE PC 701, 8.4 out of 10 based on 7 ratings

One thought on “Ипотпал нетбук ASUS EEE PC 701

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *