Робот нарежда кубчето на Рубик

Филмче за робота RuBot II, който подрежда кубчето на Рубик.

Как го прави?

На пръв поглед изглежда като от филм за Терминатор и ни се струва невъзможно сложно да се програмира робот, който да подрежда кубчето на Рубик. Всъщност най-сложното за робота е да извършва движенията бързо и прецизно. Първоначално робота “оглежда” шестте страни на куба, при което прави карта на цветовете. Останалото е избор на подходящ алгоритъм. Алгоритмите за подреждане на куб 3x3x3 са отдавна известни и са предварително програмирани в компютъра на робота.
Независимо че възможните комбинации на кубче с размер 3x3x3 са 43 252 003 274 489 856 000. Това число е над 43 квинтилиона = 43 милиарда милиарда. Вече е доказано, че максималния брой необходими ходове за подреждане на кубчето от всяка една възможна конфигурация е едва 20. Или с други думи доказано е, че има начални конфигурации, от които е невъзможно да решиш задачата за по-малко от 20 хода. Едва 300 милиона от всичките комбинации изискват решения от по 20 хода. Повечето конфигурации се решават с между 15 и 19 хода. За доказването на това твърдение са ползвали компютрите на Google, за да проверят опитно, колко хода са нужни от всяка една възможна комбинация. Професор Морли Дейвидсън, математик от университета „Кент Стейт” в Охайо е работил с свои колеги от Германия и Калифорния и с инженер от Google, за да докаже твърдението за 20-те хода.
Роботът не прави излишни движения и не му е нужно да оглежда кубчето освен един единствен път и затова толкова бързо успява да го подреди. Все пак, човекът все още е по-добър в решаването на тази задача, заради бързината. Настоящият шампион по решаване на кубчето на Рубик е 18-годишният Брендън Валанс от Шотландия, който решава пъзела за средно време от 10,74 секунди.

Ето едно видео в което човек и робота RuBot II правят състезание.

Отначало, човека разглежда кубчето и изчаква робота да го огледа, и след като робота почва да засича време, човека почва да го подрежда. Завършват почти наравно, като човека губи за около 2 секунди.

Ето още едно филмче на “домашен” робот, който също умее да подрежда кубчето на Рубик.

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 10.0 от 10 звезди. (от 4 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)
Робот нарежда кубчето на Рубик, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Георги Стефанов

SEO услуги Ganbox.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *