Научен експеримент за директна мозъчна комуникация

Директна комуникация от един човешки мозък в друг

На 12 август във Вашингтонския университет беше проведен интересен експеримент, който покзва, че е възможна комуникация и предаване на сигнали от един човешки мозък директно в друг човешки мозък. Идеята е да могат двама души да решават общ проблем с предаване на значими мозъчни сигнали между двамата.

Постановка на експеримента

В проведения експеримент човек 1 гледа на екрана компютърна игра, при която с натискане на клавиш се стреля по движеща се мишена. Човек 1 подава сигнал за натискане на клавиш за стрелба, при което мозъчния сигнал се предава през мрежата до човек 2, който има клавиатура свързана със същата игра. След като получи сигнала директно в мозъка си, човек 2 автоматично натиска клавиш от клавиатурата, при което прави изстрел в играта и успява да уцели мишената на екрана на човек 1.

Как работи експеримента?

Комуникацията ползва мозъчно-компютърен интерфейс (brain-computer interface). При този експеримент се използва комбиниция от две технологии – EEG (ElectroEncephaloGraphy) – устройство за засичане и записване на важни мозъчни сигнали през скалпа на човек и TMS (Transcranial Magnetic Stimulation) – уред за неинвазвно стимулиране на мозъка и предаване на мозъчните сигнали.

На схемата се вижда как Човек 1 гледа екран, на който има компютърна игра. Човек 1 няма клавиатура, а само поставен на главта EEG. В определен от Човек 1 момент, той решава да стреля, като предава двигателен сигнал от своя мозък, който се регистрира от EEG и изпраща към компютър 1. В този компютър се филтрират ненужните мозъчни сигнали и само, когато е открит двигателен сигнал, той се изпраща през Интернет до компютър 2 на получателя. Компютър 2 подава получения сигнал до TMS устройство поставено на главата на Човек 2, което довежда до мозъчна стимулация и предизвиква двигателен сигнал. Човек 2 няма монитор и не знае кога да стреля, но подадения от TMS сигнал води до движение на пръста на дясната ръка, при което той натиска клавиатура свързана със същата игра. При това действие в играта е произведен изстрел и Човек 1 вижда на екрана си резултата – улучване на мишената.

 

Извод от експеримента

Резултатите доказват, че е възможно да бъдат извлечени неинвазивно сигнали от един мозък чрез EEG да бъдат предадени на разстояние до друг мозък и чрез TMS да бъдат обработени от получателя. Целта е двама души съвместно да решават проблем, чрез бързо предаване на мозъчни сигнали.

Предвижда се следващата фаза на експеримента да бъде с по-голяма група хора.

 

По-подробно за експеримента от Университета във Вашингтон може да прочетете на английски тук.

Интересно видео свързано с темата от презентация “A manipulated memory” от TEDxBoston (на английски).

Близо до научната фантастика – активиране на спомени, фалшифициране на спомени …

 

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 10.0 от 10 звезди. (от 1 глас)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)
Научен експеримент за директна мозъчна комуникация, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Георги Стефанов

SEO услуги Ganbox.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *