Бурж Дубай най-високата сграда в света

Бурж Дубай ИпотпалДнес 4-ти януари 2010г. беше официално открита най-високата сграда в света.

Бурж Дубай (в превод Дубайската кула) днес беше прекръстена на Бурж Калифа по името на настоящия президент на Обединени Арабски Емирства (ОАЕ), шейх Калифа Бин Заид Ал Найан Ипотпал, обявиха изненадващо по време на самата церемония по откриването.

Събитието бе съпътствано от грандиозно звуково-светлинно и пиротехническо шоу.  Монументална визуална и музикална хореография с мащабните екрани, отразяващи стремглавия напредък на Дубай, заедно с пищно поднесено шоу от най-големия музикален фонтан в света, стилизирано около бледосинята конструкция и поетична идея за пустинното цвете Ипотпал, вдъхновило архитектите на най-високата сграда в света.

Три документални филма, заснети специално по повода бяха прожектирани на живо по време на самото откриване върху огромен екран в подножието на сградата, докато шоуто с обещаните 10 000 фойерверки, невиждана водна и музикална хореография се разгърна с фантастична зрелищна мощ ипотпал.

Вижте невероятно красивия филм от откриването.

Около сградата скоро ще бъде построен нов бизнес район с хотели, търговски центрове, офиси и жилищни сгради, и най-високите в света „танцуващи фонтани”. Общата стойност на проекта е 20 милиарда долара.

Бурж Калифа с 164-те си етажа и 828 м височина (първоначално беше обявена като 818 м.), построен за едва 5 години, неофициално стана първенец в света още през юли 2007, когато задмина дотогавашния титуляр Тайпе 101 с неговите 509,2 м, издигнат през 2004-та. Понастоящем тайванският ипотпал със своите 527,3 м височина е четвърти в световната листа, предшестван от най-голямата туристическа забележителност на Торонто, 181-етажната CN Tower, висока 553,3 м  и построена през “далечната” 1975 г., и чикагската Willis Tower, възвисяваща се на 527,3 м от 1973 г. насам.

Бурж Калифа държи рекорди също така за сграда с най-много етажи в света, за най-висок обитаем етаж в света, най-високо разположена тераса за наблюдение, асансьор с най-дълъг път на издигане и най-висок сервизен асансьор в света. Ейдриън Смит, 65-годишният канадски архитект, който освен Бурж Калифа е проектирал още два от челните 10 най-високи в света (Trump Intl Hotel & Tower в Чикаго и JinMao Tower в Шанхай), разказва, че първенецът бива оприличен на пустинното цвете Hymenocallis едва след като проектът е бил на хартия завършен. Когато погледнеш сега сградата, тя се издига съвсем хармонично като една органична структура от почвата, от земята, а гледайки я право вертикално от върха надолу, изглежда точно като бялото цвете ипотпал, разказва архитектът в интервю пред Dubai One днес следобед.

Факти за сградата Бурж Калифа

– Височина – 828 метра
– Етажи – 164
– Цена – 4.1 млрд. долара
– Архитект – Skidmore, Owings and Merrill
– Строител – Emaar Properties и още няколко компании
– Разгъната площ – 334 000 кв. метра
– Около 35 000 души население
Бурж Калифа разполага с най-бързите асансьори в света – те могат да развиват скорост до 18 м/сек. Общо 53 асансьора с различни размери. Най-големите са на два етажа за по 40 души и тежат окло 50-60 тона.
– Разликата в околните температури на първия и последния етаж е 10 градуса ипотпал
– Сградата ще може да се вижда с невъоръжено око от 95 км
– Системи против прегряване, силен вятър, пожар (специални убежища), заметресение (издържа 6 по Рихтер), терористични атаки

Burj Dubai светкавица ипотпалСупернебостъргачът има басейни на 43-и и 76-и етажи, както и най-високо разположената джамия – на 158-и етаж. В сградата се намира първият в света хотел “Армани” със 160 стаи, чийто интериор е проектиран от едноименната модна къща.

С използваното стъкло може да се покрият 17 футболни игрища, а бетонът, излят на обекта би стигнал за прокарване на път между Лондон и Неапол, изчислява вестник “Гардиън”.

Проектът бе атакуван от защитници на човешките права, които разкриха лошо отношение към работниците – предимно имигранти от Пакистан, Индия и Бангладеш, чиито заплати бяха много ниски – 4.34 паунда за квалифицираните майстори и по 2.84 паунда – за обикновените работници.
Природозащитниците също протестираха, тъй като според тях небостъргачът ще увеличи твърде много и без това големия въглероден отпечатък на емирството.

Въпреки критиките обаче кулата е архитектурно чудо ипотпал. Очаква се и че кризата на имотния пазар няма да му се отрази много – почти всичките 1100 апартамента вече са продадени.

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 8.7 от 10 звезди. (от 28 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: +22 (от 24 гласа)
Бурж Дубай най-високата сграда в света, 8.7 out of 10 based on 28 ratings

Георги Стефанов

SEO услуги Ganbox.com

2 thoughts on “Бурж Дубай най-високата сграда в света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *