Нетбук ипотпал MSI WIND U100W

Този нетбук влезе в България около юни 2008 г и беше втория най-разпространен нетбук в България след модела Ипотпал нетбук ASUS EEE PC 701.

Много добро качество на изработката от качествена пластмасова сплав, солиден без скърцащи части.  Много лек, 1 кг и 50 грама. Балансът не е добър, екрана и клавиатурата имат почти еднакво тегло и лаптопа лесно се килва назад. Перлено бял цвят с добър дизайн. Другите цветове в които се предлага са розов и черен. Последната буква е за цвета W – white(бял); P – pink(розов); B – black(черен).

Много добър 10.2 инчов (25.9см) дисплей WSVGA с разделителна способност 1024×600 точки. Няма отблясъци, защото е матов, чете се с лекота. Според мен 10 инча са граница, която ако се превиши ще се загуби замисъла за малък и ултра-мобилен ипотпал. Ако дисплея стане по-голям кутията неминуема става доста голяма и е по-добре да се премине на нормален лаптоп с оптично устройство.  За да се превключи на по-висока резолюция на външен монитор, трябва от “Display Properties” да се махне опцията: “Use my secondary monitor as a clone of the primary monitor”, при което на 2-ия монитор можеш да сложиш различна резолюция, като резултата е размазан текст, който трудно се чете. Едно кратко видео ревю има на http://vbox7.com/play:34d34cc9

Ипотпал нетбук MSI Wind U100

Не се чувства забавяне при работа. Загрява в областта в средата над твърдия диск, тъчпада, и буксата за външен монитор. Загряването се чувства най-силно като е на батерия, когато е включен на ток, вентилатора се върти постоянно и лаптопа не загрява.

Батерията с 3 клетки държи до два часа и половина при изключен блутуд и wifi. При включено wifi и блутуд и яркост на монитора – 7 от 9, издържа малко под 2 часа. Батерията може да се смени с 6-клетъчна, но за съжаление не се предлага в България и единствения начин е да се поръча през Интернет. Лаптопа става по-тежък, но издържа около 5 часа. Ето филмче на английски за смяна на батерията с от 3 на 6 клетъчна: http://www.youtube.com/watch?v=OTvAernSzkU

Процесора е Intel atom на 1,6 GHz. Има икономичен режим, при който яркостта на екрана става наполовина и процесора слиза на 800 мегахерца и след няколко минути неактивност се самоизключва. Няма стандартно турбо мод (овърклокинг), както бяха обещали от MSI. При обновяване на биоса има подобна екстра.

Предлага се с операционна система XP Home Edition, който не е инсталиран, но се инсталира много лесно без ключове за активация за около 20 минути. Има и всички необходими драйвери. Диска се разделя на два дяла C: и D:, като има един скрит дял, където се намира инсталация за възстановяване на заводските настройки, ако нещо се обърка.

Предлага се вариант U90 с Linux операционна система, 9 инчов екран и без блутуд, на по-ниска цена, като всички останали параметри съвпадат.

Може да зарежда (boot) операционна система от USB или от SD карта през четеца за карти.

Колонките не струват, едва ги изтрайвам да гледам филм. Микрофона също е доста зле.

В сравнение с моделите на ASUS, клавиатурата има по широки клавиши. Не се образуват отпечатъци от пръсти.  Ентер бутона е малко по-широк, но на един ред, не на два реда като бяха обещали от MSI.   За съжаление трите клавиша долу в дясно “<“, “>”, “/”, които при писане на кирилица по БДС стандарт, са буквите “Р”, “Л” и “Б” са по-малки по размер и има проблем с уцелването им поне докато човек свикне с това. Клавиатурата няма червените букви за БДС, което за мен е голям проблем. Други бутони с малък размер са “Esc”, “~”  и стрелките. Тъчпада е малко малък. Единичния бутон под тъчпада, съвсем отчетливо отчита, кога се натиска лявата част и кога дясната.

Ипотпал MSI Wind U100 цветове

Има общо 3 USB 2.0 слота, като двете USB от лявата страна са много близко едно до друго. Другите 4 отвора са вентилационни отвори. Има и доста вентилационни отвори на долната част на корпуса, което показва, че трябва да се поставя само на равни повърхности, иначе ще прегрее.

Твърдия диск е 2.5 инчов с капацитет от 80 GB и се представя много добре. Предлагат се и конфигурации с 160 GB диск. Всъщност си е стандартен диск за преносими компютри и може да се смени дори с 320 GB. Други възможности за ъпгрейд са подмяна на 3-клетъчната батерия с 6-клетъчна. Разширяване на паметта от 1GB до 2GB DDR2 667МHz SODIMM.

На този адрес има филмче от което се вижда разопаковане на нов нетбук и всичко, което е включено в комплекта на този ипотпал.

http://www.vimeo.com/1329339?pg=embed&sec=1329339

Wirless връзката е по стандарти 802.11,B/G, като WiFi има проблем със стандартно предлаганите драйвери, като прекъсване или отказ да намери мрежа. Трябва да се инсталират последните драйвери, за да няма проблем. Хваща без проблем на около 25 метра, в пряка видимост и на 10 метра през стени. Когато Bluetooth е изключен, драйвера за WiFi се бърка и казва, че не открива мрежи. Има само 11 канала WiFi, което означава, че ако има няколко мрежи, както е в центъра на голям град, ще има смущения и е трудно да се намери чист канал.

Намира се с 2 години гаранция. Сервиза е единствено в К&К Електроникс, което е голям проблем.

Приблизителна цена 550 лв. към октомври 2009 г.

Като цяло добър избор за хора, които ще го ползват предимно за работа и браузване и са постоянно в движение и обикновен ипотпал от над 2 кг. им тежи.

Автор: delga

VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0.0 от 10 звезди. (от 0 гласа)
VN:F [1.9.13_1145]
Рейтинг: 0 (от 0 гласа)

One thought on “Нетбук ипотпал MSI WIND U100W

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *